Forum gry Kardorf
No, pomysł już mocno zjechany... Ale wydaje mi się, że mapka, wraz z opisami danych lokalizacji jest ciekawa i często pomocna. Tylko wiadomo, ktoś by tę mapkę musiał stworzyć... i znów kolejne opisy... Ale czego się nie robi dla dobra gry (no, chyba że pomysł się nie podoba).
PS: Mam nadzieję, że to się nadaje na osobny temat ^^"
Mapka jest zawsze dobrym pomysłem, ale rysowana dopiero wtedy, kiedy ustalone już będą... Lokacje. Tak, zdarzyło mi się pracować (a nawet nadal pracuję) z ekipą, która zapłaciła za mapkę i dopiero wtedy przysiadła do wymyślania, co gdzie jest. Większe wyzwanie, chciałbym uniknąć jednak tego problemu w Kardorfie i po prostu proponuję najpierw zająć się lokacjami globalnymi (świat), lokalnymi (składowe lokacji globalnej), a potem rysowaniem mapki.
Mam nadzieję, że nie jesteście na mnie źli, za to, że tak się czepiam. Ja po prostu chce dobrze .
Czepianie jest dążeniem do doskonałości ;D Ja tam się cieszę, że w ogóle ktoś się wypowiedział na temat.
No, oczywiście, wpierw należałoby zrobić te lokacje... Nie mówię koniecznie o gigantycznych opisach, tylko przynajmniej taki zarys, co gdzie i jak, bo wydaje mi się, że to starczy, żeby nad czymś zacząć już myśleć, a potem to porozwijać.
Też chciałam temat mapki poruszyć, ale jak widzę - uprzedzono mnie. W każdym bądź razie także uważam, że jest to dobry pomysł. : )
Nie ma sprawy xd W końcu co to za różnica, kto porusza temat? ;D
Ktoś tylko musi wymyślić ciekawe lokacje A co za tym idzie opisy tych lokacji i i rzeczy jakie mogą nas tam spotkać.
______________________________________________________________________________________
...Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść...
...Niepokonanym...
Dobrze by było iść taką ścieżką (tak sądzę):
1. Jakiś centralny punkt mapy
2. Rzeka, może jezioro albo morze (a nawet w liczbie mnogiej)
3. Las
4. Góry
5. Pustynia
6. Bagna, mokradła...
No, wiadomo. To tylko taka propozycja, trzeba pomyśleć nad nazwami i jak już powiedziałeś - opisami i przygodami w tych miejscach. Co o tym myślicie?
Szkoda, jakby żył, to bym poprosił Tolkiena o pomoc on by dał radę ...
No, ale my chyba też damy, nie?
Ja proponuję jakiś język powszechnie używany (coś na zasadzie tolkienowskiej "Wspólnej Mowy") i w tym języku nazwy wymyślać no i oczywiście dana lokacja w języku elfów ma inną nazwę niż w języku ludzi, więc mapkę moglibyśmy przygotować pod konkretną rasę i np. elfowi wyświetliłaby się mapka z nazwami w "Wspólnej Mowie" i w jego nazwami, a człowiekowi w "Wspólnej Mowie" i nazwami w języku ludzi
Wiecie o czym mówię, nie?
Daje to dość duże możliwości klimatyczne (jeśli chodzi o otrzymywanie historii z ust NPC):
Np.
Elf mówi człowiekowi, że jakieś wydarzenie miało miejsce w Erasafaeafsf (wstukałem jakiś ciąg liter, bez przemyślenia ) i ów człowiek musiałby dojść do tego co to za miejsce
A i wprowadzenie języka poszczególnych raz daje możliwość np. rozmowy w Karczmie pomiędzy dwoma elfami w ich języku
Ale oczywiście trza by było wymyślić gramatykę i słowa (wymowa nie konieczna ), ale o tym nie w tym temacie xD
Bez przesady Te języki sobie moze darujmy ^^ A tak poza tym to nie lubię Tolkienizowania wszystkiego. Jest tyle niesamowitych powieści fantasy i wielkich pisarzy, ze Tolkien to tylko mała część tego kultu. Stworzył on może jakiś własny nurt, ale nie ograniczajmy się tylko do niego. Róbmy własny świat
______________________________________________________________________________________
...Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść...
...Niepokonanym...